Hoe begripvol is je werkgever?

Ja, zekerheid, dat is toch wel erg belangrijk voor veel mensen. Begrijpelijk ook.
Een van de zekerheden waar mensen waarde aan hechten is hun baan, zeker als dat een baan is waar je het naar je zin hebt.
Een vakantie tussen het werk door hoort daar bij voor de nodige ontspanning, daar is iedereen het wel over eens, maar hoe kijkt een werkgever aan tegen een jaar onbetaald verlof???
Lang niet iedere werkgever kan daar begrip voor opbrengen, of kan iemand voor zo'n periode in z'n bedrijf missen.
Het is echter zeker niet altijd zo dat je je baan moet opzeggen om er een jaartje tussenuit te gaan.

Henk
Ik ben werkzaam in de automatisering en ik denk dat ik kan zeggen dat ik het met mijn werkgever getroffen heb.
Ik mag weg Ún ik mag ook weer terug komen, maar dat was in het begin wel anders.
Toen ik mijn verlof aanvroeg bij mijn toenmalige leidinggevende kreeg ik in de eerste instantie te horen dat dat niet mogelijk was. Ik moest ontslag nemen en afwachten of ik na een jaar weer terug mocht komen. Ik heb me daar destijds bij neergelegd, want de keuze om weg te gaan was gemaakt en ik liet me niet weerhouden door de zekerheid van een vaste baan.
Ik ben blij dat ik toen doorgezet heb. Een maand later kreeg ik een telelfoontje van mijn werkgever, met de vraag of ik even op kantoor wilde komen. Hij had goed nieuws; hij had over onze plannen gehoord en was van mening dat ik nog iets van hem tegoed had. Ik ben namelijk destijds uit een andere branch overgestapt en omgeschoold naar IT-er. Daarbij heb ik mijn oude werk vaarwel gezegd en ben in goed vertrouwen de IT ingestapt. Het risico dat ik toen genomen heb heeft dus nu zijn uitwerking.
Ik krijg dus onbetaald verlof, en wel voor een periode van 13 maanden.
De ticket die we hebben is een jaar geldig, en we willen natuurlijk niet eerder terug komen dan nodig is. Ik heb daarom verzocht om een periode van 13 maanden. Omdat we onze woning ook willen verkopen hebben we die extra maand hard nodig om een dak boven ons hoofd te regelen en natuurlijk om weer bij te komen en te wennen aan het Nederlandse. De IT wereld zal zich even zelf moeten redden.

Kerstin
Kerstin werkt op dit moment bij een bejaardenhuis in Amsterdam als gastvrouw in het restaurant. Ze heeft het daar op zich wel naar d'r zin, maar vind het ook niet erg om weer eens iets anders uit te proberen als we terug in Nederland zijn. De aanvraag voor onbetaald verlof heeft ze wel ingediend, maar het is een grote organisatie, en dat werkt niet zo snel. Intussen heeft ze besloten om niet meer terug te gaan en heeft ze haar ontslag ingediend. "Als je wil werken, en niet te kieskeurig bent, is er altijd wel werk" is een van de uitspraken die haar motivatie onderbouwen.Punten waarover je afspraken kan maken zijn:

Sabatical leave wordt vaak vastgelegd in een CAO. Voor verdere informatie kun je navraag doen bij de vakbond.